طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی، ارزیابی ها و تجزیه و تحلیل های تخصصی است که توسط کارشناسان سایت طرح مالی برای بررسی امکان سنجی و توجیه پذیری پروژه صورت می گیرد. طرح توجیهی از مدارک مهم در پروسه اخذ مجوز و دریافت تسهیلات بانکی است. درمانگاه های شبانه روزی، مجموعه هایی هستند که به ارائه خدمات درمانی اولیه و اورژانسی به بیماران می پردازند. یک درمانگاه شبانه روزی از بخش های گوناگون تشخیصی، درمانی، مراقبت و بستری برخوردار است.
درمانگاه های شبانه روزی در تمامی اوقات شبانه روز، باز بوده، همچنین تنها می توانند، بیمار را به مدت 24 ساعت بستری کنند. بیمارانی که به مدت زمان بیشتری برای مراقبت و بستری نیاز دارند، باید به بیمارستان ها مراجعه نمایند. درمانگاه های شبانه روزی اهمیت بسزایی در ارتقای سطح بهداشت و درمان جامعه و دسترسی آسان به خدمات درمانی اولیه دارند. طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی، نقش یک راهنما را برای سرمایه گذارانی که قصد ورود به این حیطه را دارند، بازی می کند.
چه خدماتی در درمانگاه شبانه روزی ارائه می شود؟
انواع خدمات اولیه پزشکی، تشخیصی و درمانی در درمانگاه های شبانه روزی ارائه می گردد. در هر شیفت از درمانگاه تعدادی پزشک عمومی وجود دارند که به تشخیص بیماری های عمومی و نوشتن نسخه می پردازند. انواع خدمات تزریقات و پانسمان شامل تزریق های وریدی و عضلانی، تزریق سرم، تزریق واکسن های عمومی، بخیه، پانسمان زخم، شستشوی زخم و بانداژ در درمانگاه های شبانه روزی انجام می گردد.
بسیاری از درمانگاه های شبانه روزی از بخش مامایی و تنظیم خانواده نیز بهره مند می باشند. دندانپزشکی، داروخانه، تعیین نمره چشم، خدمات پوست و مو و … از سایر بخش هایی هستند که در درمانگاه های شبانه روزی به چشم می خورند. ضمن این که درمانگاه های شبانه روزی دارای پزشک متخصص نیز در برخی از روزهای هفته می باشند.
چشم انداز پیش روی درمانگاه های شبانه روزی
خدمات پزشکی و درمانی، وابسته به زمان خاصی نیست و همواره وجود خواهد داشت. از این رو کارشناسان و تهیه کنندگان طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی، چشم انداز روشنی را پیش روی طرح متصور هستند. درمانگاه های شبانه روزی از مزایایی چون دسترسی آسان بیماران به خدمات اورژانسی درمانی و ارائه خدمات به صورت شبانه روزی حتی در روزهای تعطیل برخوردار می باشند.
ضمن این که مراجعه به درمانگاه های شبانه روزی برای مردم به صرفه تر از مطب ها است، چرا که تعرفه خدمات در این درمانگاه ها کاملا مشخص بوده و امکان استفاده از دفترچه های بیمه برای پوشش بخشی از هزینه های درمان وجود دارد.
مراحل راه اندازی درمانگاه شبانه روزی به چه صورت است؟
اولین گام برای احداث یک درمانگاه شبانه روزی، برنامه ریزی دقیق و هدف گذاری است که تهیه طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی در این خصوص کمک کننده خواهد بود. مرحله بعد، قلمرو سنجی و یافتن مکان مناسب برای احداث درمانگاه است. موقعیت درمانگاه باید به گونه ای انتخاب شود که دسترسی سریع بیماران را به خدمات درمانی فراهم نموده در ضمن از سایر درمانگاه ها و مراکز درمانی نیز فاصله داشته باشد.
پس از مکان یابی درمانگاه، شما باید به فکر برآورد هزینه ها و سرمایه اولیه باشید. طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی در این حیطه نیز فوق العاده کارساز خواهد بود زیرا برآورد شاخص های مالی طرح در آن به صورت تخصصی و بدون خطا توسط کارشناسان انجام می گیرد. مرحله بعدی، اخذ مجوزهای مربوطه و سپس ساخت درمانگاه و فضاسازی آن می باشد. در پایان شما می توانید، پس از تجهیز درمانگاه، فعالیت و پذیرش بیمار را آغاز نمایید.
چگونه می توان مجوز تاسیس درمانگاه شبانه روزی را دریافت کرد؟
سرمایه گذاران برای تاسیس درمانگاه شبانه روزی در ابتدا باید موافقت اصولی از معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را با ارائه درخواست کتبی و مدارک مورد نیاز دریافت نمایند. سپس باید مکان درمانگاه به سازمان فوق معرفی شده و پس از تایید کارشناس، مدارک مربوط به ملک ارائه شود. ارائه نقشه های فیزیکی پروژه و طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی مرحله بعدی خواهد بود.
سرمایه گذاران باید در تمامی مراحل ساخت درمانگاه، هر 6 ماه یک بار، گزارش پیشرفت کار را در سامانه بارگذاری نمایند. پس از اتمام کار، مسئولین فنی و پرسنل معرفی می گردند. تایید صلاحیت مسئول فنی در کمیسیون ماده 20 دانشگاه علوم پزشکی صورت می پذیرد. در نهایت کارشناسان معاونت درمان پس از بازدید از درمانگاه، پروانه بهره برداری را صادر خواهند کرد.
شرایط تاسیس و بهره برداری درمانگاه شبانه روزی
تاسیس یک درمانگاه شبانه روزی شرایط و ضوابط خاصی را می طلبد. تعداد متقاضیان تاسیس یک درمانگاه شبانه روزی باید حداقل 5 نفر باشند که 3 نفر از آنها باید دارای مدرک پزشکی یا پیراپزشکی، کاردانی به بالا باشند. درمانگاه شبانه روزی باید دست کم از سه پزشک (عمومی، تخصصی داخلی و یک تخصص دیگر) برخوردار باشد.
کلیه پزشکان و پیراپزشکان درمانگاه تنها قادر به فعالیت در دو شیفت از سه شیفت کاری صبح، عصر و شب هستند. مسئولین فنی درمانگاه باید در تمامی نوبت های کاری خود در درمانگاه حضور داشته باشند. گفتنی است، شروع فعالیت درمانگاه بدون اخذ پروانه بهره برداری غیر قانونی خواهد بود.
ضوابط ساختمانی درمانگاه شبانه روزی
طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی با توجه به استانداردهای ساختمانی و تجهیزاتی مورد تایید معاونت درمان دانشگاه نوشته می شود. برخی از این ضوابط عبارتند از:
- تمامی فضاهای موجود در ساختمان درمانگاه باید از نور، تهویه و سیستم های سرمایشی و گرمایشی مناسب و مطابق با آیین نامه تاسیس درمانگاه ها برخوردار باشند.
- حداقل زیربنای استاندارد برای درمانگاه بدون در نظر گرفتن فضاهای پاراکلینیک، 200 متر مربع است. درمانگاه باید دست کم دارای 6 اتاق و یک سالن انتظار باشد.
- حداقل تعداد تخت های بخش تزریقات و پانسمان درمانگاه برابر با 6 تخت است.
- در صورت تاسیس درمانگاه در غیر از طبقات همکف، اول یا زیرزمین، وجود آسانسور برای جابجایی بیماران ضروری است.
برآوردهای مالی در طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی
برآوردهای دقیق مالی در همان ابتدای احداث درمانگاه شبانه روزی باعث می شود، برای تامین بودجه اولیه طرح و پرداخت هزینه ها برنامه ریزی کنید. کارشناسان سایت طرح مالی در طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی، شاخص های مالی را با قیمت ها و نرخ های روز تهیه می کنند. سرمایه ثابت اولیه به ساخت درمانگاه، طراحی داخلی درمانگاه و تجهیز درمانگاه اختصاص پیدا می کند.
بهره برداری از درمانگاه شبانه روزی به جز سرمایه ثابت نیازمند سرمایه درگردش است. این بودجه برای خریداری تجهیزات یکبار مصرف پزشکی، داروهای مورد نیاز، وسایل تزریقات و پانسمان و … در نظر گرفته می شود. هزینه های اجرایی این طرح نیز شامل هزینه نیروی انسانی، هزینه حامل های انرژی، هزینه تعمیر و سرویس تجهیزات، هزینه نگهداری ساختمان و هزینه ملزومات اداری هستند که در بیزینس پلن احداث درمانگاه شبانه روزی معین می گردند.
چرا احداث درمانگاه شبانه روزی از پروژه های توجیه پذیر است؟
مطالعات مالی و بررسی میزان سوددهی در طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی نشان دهنده توجیه پذیری طرح از لحاظ اقتصادی است. راه اندازی یک درمانگاه شبانه روزی نیازمند سرمایه اولیه قابل توجهی است؛ اما شما می توانید، از طریق جذب سرمایه گذار و مشارکت نیز این بودجه را تامین کنید.
درمانگاه های شبانه روزی همواره متقاضی دارند، از این رو برگشت سرمایه در مدت نسبتا کوتاهی پس از بهره برداری از طرح صورت خواهد گرفت. البته باید خاطر نشان شویم که میزان سوددهی درمانگاه شبانه روزی به تعداد بخش های کلینیکی و پاراکلینیکی موجود در درمانگاه، موقعیت مکانی درمانگاه و ظرفیت پذیرش بیمار وابسته است.
تجهیزات مورد نیاز در درمانگاه شبانه روزی
طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی به منظور کمک به پیاده سازی طرح، تجهیزات مورد نیاز را نیز معرفی می کند. برخی از تجهیزات متداول در درمانگاه های شبانه روزی عبارتند از:
- تجهیزات تشخیصی (تب سنج، فشارسنج، دستگاه تست قند خون، پالس اکسیمتر و …)
- ترازوی وزن کشی بیمار
- دستگاه اتوکلاو
- کپسول اکسیژن
- تجهیزات بستری و هتلینگ بیمار (تخت بستری، تخت معاینه، صندلی پانسمان، صندلی تزریقات، ترالی دارو، ترالی تزریقات و …)
- تجهیزات مامایی
- تجهیزات اطفاء حریق
- ویلچر و برانکارد
- آمبولانس
تهیه طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی چه مزایایی دارد؟
همانطور که در بالا ذکر کردیم، سرمایه گذاران برای اخذ مجوز تاسیس درمانگاه شبانه روزی، موظف به ارائه طرح توجیهی به سازمان های مربوطه می باشند. باید اضافه کنیم، اخذ تسهیلات بانکی کم بهره نیز با ارائه طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی به بانک امکان پذیر خواهد بود.
افزون بر آن، طرح توجیهی، برنامه ای تخصصی و کامل از ابتدا تا انتهای پروژه را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد. بررسی اطلاعات فنی پروژه، برآورد شاخص های مالی طرح، پیش بینی آینده طرح، تحقیقات بازار و بررسی توجیه پذیری پروژه در طرح توجیهی انجام می گردد.
تنظیم طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی توسط چه کسانی انجام می گیرد؟
اثبات توجیه پذیری طرح نزد معاونت درمان وزارت بهداشت و بانک ها از وظایف بیزینس پلن احداث درمانگاه شبانه روزی است. طرح توجیهی برای این که قابل دفاع نزد سازمان های صدور مجوز باشد، باید حتما توسط کارشناسان واجد شرایط تنظیم گردد. طرح های توجیهی که توسط افراد غیرمتخصص تهیه می شوند، فاقد وجهه قانونی می باشند.
تنظیم کنندگان طرح توجیهی احداث درمانگاه شبانه روزی در سایت طرح فنی از سال ها تجربه در نگارش طرح توجیهی و امور سرمایه گذاری برخوردار بوده و از مشاوران اعتباری و بانکی کشور هستند.