طرح توجیهی احداث داروخانه، گزارشی نرم افزار محور از اطلاعات فنی، عملیاتی، مالی و همچنین تحقیقات بازار پروژه است. هدف از نگارش طرح توجیهی، ارائه اطلاعات به سرمایه گذاران و یا توضیح این کسب و کار به سازمان های صادر کننده مجوز و بانک ها می باشد. همان طور که می دانیم، داروخانه مجموعهای است که به عرضه انواع فرآورده های دارویی، مکمل های غذایی، شیر خشک و محصولات آرایشی و بهداشتی می پردازد.
از آن جا که داروخانه ها با بهداشت و سلامت جامعه در ارتباط هستند، موظفند، از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مجوز دریافت نمایند. سرمایه گذاران برای اخذ مجوز باید واجد شرایط بوده و ضوابط وزارت بهداشت را رعایت کنند. تاسیس داروخانه نیازمند برنامه ریزی و هدف گذاری دقیق است که به بهترین شکل ممکن توسط طرح توجیهی احداث داروخانه انجام می پذیرد.
چگونه می توانیم داروخانه تاسیس کنیم؟
علاقه مندان به تاسیس داروخانه باید دارای مدرک تحصیلی و شرایط خاص بوده و نسبت به اخذ موافقت نامه اصولی و سپس پروانه بهره برداری از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اقدام نمایند. انتخاب محل مناسب برای تاسیس داروخانه و سپس گرفتن تاییدیه مکان داروخانه از مراجع ذیصلاح از اقدامات بعدی است. کارشناسان سایت طرح مالی در طرح توجیهی احداث داروخانه، مراحل تاسیس داروخانه را به زبانی ساده و گویا به سرمایه گذاران توضیح می دهند.
سرمایه گذاران پس از اخذ مجوزهای قانونی، باید نسب به فضاسازی و طراحی داخل داروخانه به طور مثال قفسه بندی، طراحی لوگو، نورپردازی، ساخت دکور، طراحی کانتر، نصب کفپوش و … اهتمام ورزند. خریداری تجهیزات مورد نیاز و راه اندازی تاسیسات نیز قبل از بهره برداری از داروخانه الزامی است.
نگاهی به چشم انداز سرمایه گذاری در احداث داروخانه
یکی از سوالات پرتکرار متقاضیان راه اندازی داروخانه، این است که آیا آینده این طرح مثبت است؟ در پاسخ باید گفت، بله. کارشناسان پس از ارزیابی و مطالعات طرح توجیهی احداث داروخانه، چشم انداز خوبی را برای این طرح متصور هستند. چرا که داروخانه ها عرضه کننده انواع داروها به دستور پزشک متخصص و انواع محصولات مراقبت از پوست و مو و … می باشند. خدماتی که توسط داروخانه ها ارائه می گردد، منتسب به زمان خاصی نیست و همواره متقاضی دارد.
تاسیس داروخانه مستلزم چه شرایطی است؟
متقاضیان اخذ مجوز داروخانه باید امتیازاتی را از کمیسیون قانونی دانشگاه علوم پزشکی استان اخذ نمایند. این امتیازات به محل احداث داروخانه، مدرک تحصیلی متقاضی، بومی بودن متقاضی، ایثارگری و سابقه کار متقاضی تعلق می گیرد. هر چقدر شهر احداث داروخانه پرجمعیت تر باشد، امتیاز بیشتری برای اخذ مجوز به متقاضی اختصاص پیدا می کند. به طور مثال شهر تهران دارای امتیاز 2850، شهرهای با جمعیت بیش از یک میلیون نفر دارای امتیاز 2800 و مناطق با جمعیت کمتر از 50 هزار نفر دارای امتیاز برابر با 2000 هستند.
از لحاظ مدرک تحصیلی نیز بالاترین امتیاز به مدرک دکترای تخصصی داروسازی سپس به ترتیب به دکترای عمومی داروسازی، کارشناسی ارشد داروسازی و کارشناسی داروسازی تعلق می گیرد. ضمن این که بومی بودن متقاضی در استان محل احداث داروخانه، 50 امتیاز و در شهرستان آن، 100 امتیاز را نصیب متقاضیان می کند.
مراحل اخذ مجوز تاسیس داروخانه
تنظیم کنندگان طرح توجیهی احداث داروخانه، مراحل اخذ موافقت اصولی و پروانه بهره برداری داروخانه را نیز شرح می دهند. اخذ مجوز داروخانه از طریق اداره امور داروخانه ها وابسته به وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی انجام می گردد. سرمایه گذار باید مدارک خود را به اداره مربوطه تحویل دهد. سپس امتیاز بندی دانشگاه طبق شرایط محل فیزیکی داروخانه، شرایط جمعیتی محل تاسیس، مدرک تحصیلی و سوابق شغلی فرد انجام شده و موافقت اصولی احداث داروخانه صادر می گردد.
نحوه صدور پروانه بهره برداری
سرمایه گذاران پس از اخذ موافقت اصولی احداث داروخانه موظفند تا ظرف حداکثر 3 ماه در روستاها و حداکثر 6 ماه در شهرها برای بهره برداری از داروخانه، مراحل قانونی لازم را طی کنند. در غیر این صورت، موافقت اصولی منقضی شده و امکان بهره برداری از داروخانه نخواهد بود.
گفتنی است، مجوز بهره برداری با توجه به ضوابط آیین نامه تاسیس داروخانه ها در خصوص فاصله داروخانه ها از یکدیگر و با کارشناسی از محل داروخانه صادر می گردد. وظیفه تایید احداث داروخانه در محل مورد نظر بر عهده کمیسیون ماده 20 است و پس از تایید کمیسیون فوق، پروانه بهره برداری صادر خواهد شد.
چه کسانی می توانند داروخانه تاسیس کنند؟
متقاضیان تاسیس داروخانه باید دارای تابعیت ایران و مقید به یکی از ادیان رسمی باشند. وجود دانشنامه داروسازی از دانشکده های معتبر داخلی و خارجی نیز برای متقاضیان تاسیس داروخانه ضروری است. همچنین متقاضیان باید دوره آموزشی قوانین و مقررات دارویی را با موفقیت سپری کرده و تعهد کتبی محضری رعایت قوانین و مقررات دارویی را انجام داده باشند.
گفتنی است، برای هر داروساز تنها یک پروانه تاسیس داروخانه صادر می گردد. ارائه کارت پایان خدمت نظام وظیفه برای متقاضیان ضروری است. ولی در صورتی که داروخانه در مناطق محروم تاسیس شود، گذراندن خدمت نظام وظیفه در حین بهره برداری از داروخانه نیز امکان پذیر خواهد بود.
بررسی برآوردهای مالی در طرح توجیهی احداث داروخانه
از بحث اخذ مجوزهای قانونی که بگذریم، احداث داروخانه نیازمند سرمایه گذاری اولیه و صرف هزینه است. برآوردهای مالی در همان ابتدای پروژه به سرمایه گذاران اجازه می دهد، منابع مالی خود را به خوبی مدیریت کرده و برای پرداخت هزینه ها دوراندیشی داشته باشند. طرح توجیهی احداث داروخانه، بهترین گزینه برای تعیین شاخص های مالی طرح است زیرا تمامی شاخص ها را با داده ها و قیمت های روز مشخص می کند.
سرمایه ثابت برای خریداری یا اجاره محل داروخانه، ساخت داروخانه و تجهیز داروخانه صرف می شود. ضمن این که تاسیس داروخانه نیازمند سرمایه درگردش قابل توجهی است که برای خریداری انواع داروها، مکمل های غذایی، محصولات بهداشتی و … در نظر گرفته می شود. هزینه های اجرایی طرح نیز شامل هزینه حقوق پرسنل، هزینه های مصرف انرژی، هزینه ملزومات اداری و … هستند که در طرح توجیهی احداث داروخانه به دقت برآورد می شوند.
توجیه پذیری اقتصادی تاسیس داروخانه
کارشناسان با بررسی سرمایه اولیه، هزینه ها و میزان سوددهی در طرح توجیهی احداث داروخانه، توجیه پذیری طرح را اثبات نموده اند. همانطور که می دانیم، نیاز به دارو از ملزومات حیطه بهداشت و درمان بوده و هیچگاه کاهش پیدا نخواهد کرد. از این رو تاسیس داروخانه برای فارغ التحصیلان رشته داروسازی همواره از فرصت های بهینه برای سرمایه گذاری خواهد بود. ضمن این که داروخانه ها قادر هستند با ساخت داروهای ترکیبی، معرفی محصولات جدید آرایشی و بهداشتی، ارائه تجهیزات پزشکی و مشاوره های درمانی به هموطنان، درآمد خود را افزایش دهند.
برای احداث داروخانه به چه تجهیزاتی نیاز است؟
طرح توجیهی احداث داروخانه علاوه بر ارائه اطلاعات مورد نیاز در خصوص مسائل مالی و فنی طرح، تجهیزات مورد نیاز را نیز مشخص کرده و بودجه لازم را برای خرید آنها مشخص می کند. برخی از تجهیزات داروخانه عبارتند از:
- قفسه ها و کابینت های باز و بسته
- ویترین داروخانه
- قفسه های گندولا
- یخچال دارویی
- گاو صندوق
- تجهیزات اداری (کامپیوتر، دستگاه کارت خوان و …)
داروخانه از چه بخش هایی تشکیل می گردد؟
فضاهای موجود در یک داروخانه را می توان به صورت زیر دسته بندی نمود:
- داروخانه و انبار دارویی: تمامی قفسه های دارویی در این فضا قرار داده می شوند.
- بخش نسخه پیچی: محل قرارگیری پزشک داروساز و تکنسین داروخانه است و تکمیل نسخه در این محل انجام می گردد.
- قسمت مشاوره دارویی و بهداشتی: در این بخش، محصولات جدید بهداشتی و دارویی برای خرید به مردم معرفی می گردد.
- لابراتوار ساخت: انواع داروهای ساختنی در این مکان با فرمول مشخص تهیه می شوند.
- بخش دفتری: محل تسویه فاکتور است و متشکل از میز کار، صندوق، کامپیوتر و کارت خوان می باشد.
ضوابط فعالیت داروخانه ها
ساعت کاری استاندارد برای داروخانه های نیمه وقت، 6 ساعت است که باید بین ساعت های 8 و 22 شب باشد. داروخانه های روزانه تمام وقت نیز باید 12 ساعت در روز فعالیت داشته باشند. داروخانه های روزانه، مجاز به فعالیت پس از ساعت 22 شب و در روزهای تعطیل نیستند. تنها داروخانه های شبانه روزی مجازند، 24 ساعته فعالیت داشته باشند. در مناطقی که داروخانه شبانه روزی وجود ندارد یا به حد کفایت نیست، داروخانه های روزانه می توانند، به تشخیص دانشگاه علوم پزشکی استان به صورت کشیک بیشتر از ساعات مجاز فعالیت کنند.
مزایای تنظیم طرح توجیهی احداث داروخانه چیست؟
کمک به اخذ مجوز و دریافت وام از اهداف اصلی نگارش طرح توجیهی احداث داروخانه است. بیزینس پلن احداث داروخانه می تواند، توجیه پذیری طرح را به بانک اثبات نموده و در پروسه اخذ تسهیلات سودمند واقع شود.
افزون بر آن، طرح توجیهی را می توان مشاوری توانمند دانست که اطلاعات لازم برای تاسیس داروخانه و بهره برداری از آن را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد. سرمایه گذاران با مطالعه طرح توجیهی احداث داروخانه، پیش زمینه قبلی در مورد این طرح پیدا کرده و مسیر رسیدن به موفقیت را با سرعت بیشتری طی می کنند.
طرح توجیهی احداث داروخانه باید توسط چه کسانی تهیه شود؟
طرح توجیهی احداث داروخانه، گزارشی تخصصی و جامع است که تنظیم آن تنها در تخصص کارشناسان می باشد. همچنین طرح توجیهی برای این که نزد نهادهای متولی صدور مجوز دارای وجاهت قانونی باشد، باید توسط متخصصین امور سرمایه گذاری تهیه گردد. متخصصین سایت طرح مالی از طرح توجیهی نویسان زبده کشوری و از مشاوران اعتباری و بانکی کشور هستند.