طرح توجیهی احداث سردخانه، نوشتاری تخصصی است که اطلاعات حال حاضر پروژه و آینده طرح را در قالب داده های فنی، عملیاتی و مالی ارائه می دهد. سردخانه ها، محلی برای نگهداری انواع مواد غذایی و جلوگیری از فساد میکروبی آنها می باشند. طراحی سردخانه ها بر اساس مواد غذایی و محصولاتی که قرار است، در آن ها ذخیره سازی شود، صورت می پذیرد. به طور کلی سردخانه ها در ظرفیت های 100 تن تا 20000 تن طراحی و ساخته می شوند.
احداث سردخانه در درجه اول نیازمند جمع آوری اطلاعات فنی و اجرایی طرح و در درجه دوم، برآوردهای اقتصادی پروژه چون سرمایه اولیه، هزینه ها و سود می باشد. طرح توجیهی احداث سردخانه توسط کارشناسان و متخصصان امور سرمایه گذاری نوشته شده و دیدی جامع و کامل از جوانب مختلف این پروژه را به شما می دهد.
انواع سردخانه ها از لحاظ دمای کارکرد
سردخانه ها از نظر دمای کارکرد به سه دسته زیر تقسیم بندی می گردند:
- سردخانه زیر صفر: سردخانه های زیر صفر برای دمای کارکرد بین -1 تا -32 درجه طراحی و ساخته می شوند. این سردخانه ها وظیفه نگهداری از فرآورده های پروتئینی منجمد چون گوشت، مرغ، ماهی، میگو یخ زده و همچنین محصولات لبنی منجمد چون بستنی، کره، پنیر پیتزا و … را بر عهده دارند.
- سردخانه بالای صفر: محدوده دمایی در سردخانه های بالای صفر بین 2 تا 10 درجه سانتیگراد است. انواع میوه، سبزیجات، تره بار، فرآورده های پروتئینی تازه و سایر مواد غذایی که به صورت موقت نگهداری می شوند، در سردخانه های بالای صفر قرار داده می شوند.
- سردخانه دومداره (دو منظوره): سردخانه های دو مداره دارای سیستم و امکاناتی برای تغییر دما بین زیر صفر و بالای صفر هستند. بازه تغییرات دمایی در این سردخانه ها با تغییر در سیکل تبرید، بازتر و گسترده تر از سایر سردخانه است. بنابراین در این سردخانه ها می توان، هم مواد غذایی تازه و در صورت نیاز مواد غذایی منجمد را نگهداری نمود.
انواع سردخانه از لحاظ سیستم تبرید
بخش فنی طرح توجیهی احداث سردخانه بر اساس نوع سیستم مورد استفاده در سردخانه نوشته می شود. به طور کلی سردخانه ها از لحاظ گاز مصرفی به دو دسته سردخانه های آمونیاکی و سردخانه های فریونی تقسیم می شوند. از گاز آمونیاک در سردخانه های صنعتی و بزرگ استفاده می شود زیرا سیستم آمونیاکی دارای ضریب انتقال حرارتی بالا و بازدهی بیشتری است. اما نگهداری سیستم تبریدی آمونیاکی، هزینه بیشتری نیاز دارد.
نوع دوم از سردخانه ها، سردخانه های فریونی هستند. فریون، گازی غیر قابل اشتعال و غیر سمی است. مبردهای فریونی در سردخانه های کوچک و تجهیزات تهویه مطبوع استفاده می شوند. گفتنی است، احداث سردخانه های کوچک با گاز آمونیاک دارای توجیه اقتصادی نیست.
نگاهی به چشم انداز سرمایه گذاری در احداث سردخانه
سردخانه ها از اهمیت بسیار بالایی در صنعت غذایی برخوردارند. عدم ذخیره سازی مواد غذایی و محصولات کشاورزی در سردخانه ها باعث از بین رفتن سرمایه کارخانه های مواد غذایی و متضرر شدن کشاورزان و دامداری ها می شود. از این رو چشم انداز پیش روی این طرح توسط کارشناسان طرح توجیهی احداث سردخانه، مثبت پیش بینی شده است.
کشاورزان و باغداران ترجیح می دهند، در زمان های برداشت که مازاد محصول وجود داشته و محصول آنها خریدار ندارد، از خدمات سردخانه ای استفاده کنند و در زمان مناسب محصول خود را از سردخانه خارج و وارد بازار کنند. ضمن این که نگهداری طولانی مدت مواد پروتئینی، مواد لبنی و بسیاری از مواد غذایی دیگر نیز بدون سردخانه ها امکان پذیر نیست.
مراحل راه اندازی یک سردخانه به چه صورت است؟
احداث یک سردخانه نیازمند طرح ریزی دقیق و برنامه ریزی اصولی است. طرح توجیهی احداث سردخانه می تواند، مرجعی بسیار کامل برای راه اندازی این طرح باشد. گام اول، طراحی سردخانه مطابق با ظرفیت و نوع محصول نگهداری شده است. سپس باید به فکر خرید یا اجاره زمین سردخانه باشیم. بهتر است، زمین سردخانه نزدیک محل جمع آوری محصولات باغات، کشتارگاه ها و کارخانه های مواد غذایی باشد.
پس از مکان یابی اصولی سردخانه، نوبت به اخذ مجوزهای قانونی و سپس ساخت سوله می رسد. ساخت سردخانه شامل فونداسیون، اجرای سازه فلزی، دیوار کشی سوله، فضاسازی، محوطه سازی و … می باشد. مرحله بعدی، راه اندازی سیستم تبریدی سردخانه است که به دو منظور ایجاد برودت و حفظ برودت انجام می گردد. در نهایت پس از تجهیز سردخانه و راه اندازی آزمایشی آن می توان از سردخانه بهره برداری نمود.
چگونه مجوز تاسیس سردخانه را اخذ کنیم؟
سرمایه گذاران برای راه اندازی سردخانه باید به وزارت صنایع و معادن و همچنین بسته به نوع محصول به جهاد کشاورزی استان و اداره دامپزشکی مراجعه نمایند. همچنین اخذ استعلامات از سازمان هایی چون محیط زیست و سازمان آتش نشانی و … نیز ضروری خواهد بود.
پس از این که مدارک مورد نیاز و طرح توجیهی احداث سردخانه را به سازمان متولی صدور مجوز ارائه دادید، درخواست شما مورد بررسی قرار می گیرد. کارشناسان پس از بازدید از سردخانه و بررسی استانداردهای تجهیزاتی و ساختمانی، جواز تاسیس سردخانه را صادر خواهند نمود.
مدارک مورد نیاز برای صدور مجوز تاسیس سردخانه
سرمایه گذاران برای درخواست مجوز تاسیس سردخانه باید مدارک و اسناد زیر را تحویل سازمان صدور مجوز (جهاد کشاورزی یا وزارت صنعت، معدن و تجارت) دهند:
- تکمیل پرسشنامه اخذ جواز تاسیس سردخانه
- مدارک مربوط به زمین سردخانه (اجاره نامه یا سند مالکیت)
- نقشه های ساختمانی ملک که توسط مهندسین ناظر تایید شده باشد
- پایان کار ملک
- مدارک شناسایی (کپی شناسنامه، کپی کارت ملی)
- کپی کارت پایان خدمت یا معافیت سربازی
- طرح توجیهی احداث سردخانه
- استعلامات سازمانی (محیط زیست، استانداری، آتش نشانی و …)
بررسی شاخص های مالی توسط طرح توجیهی احداث سردخانه
برآورد مالی طرح از مهم ترین اقداماتی است که برای احداث سردخانه باید صورت بگیرد. سرمایه اولیه چقدر باشد؟ چه مقدار هزینه باید در نظر بگیریم؟ و میزان سوددهی سردخانه چقدر خواهد بود؟ تمامی این پرسش ها در طرح توجیهی احداث سردخانه پاسخ داده می شوند. میزان سرمایه اولیه بسته به ظرفیت سردخانه، نوع سیستم سردخانه، گاز مبرد و دمای عملکردی سردخانه تعیین می شود. سرمایه اولیه برای ساخت سوله سردخانه، عایق سازی سردخانه، کف سازی سردخانه، راه اندازی سیستم برودتی و سایر زیرساخت های پروژه صرف می گردد.
در ضمن شما برای راه اندازی یک سردخانه علاوه بر سرمایه ثابت باید هزینه هایی را نیز در نظر بگیرید. هزینه زمین کارخانه بسته به محل زمین، مساحت زمین و اجاره یا خرید بودن آن متغیر خواهد بود. هزینه های عملیاتی طرح نیز شامل هزینه مصرف برق سه فاز، هزینه آب مصرفی، هزینه سوخت و گازوئیل مصرفی، هزینه نیروی انسانی و هزینه تعمیر و نگهداری سیستم های سرمایشی می باشند که توسط کارشناسان برآورد می شوند.
بررسی سوددهی و توجیه پذیری اقتصادی سردخانه
طبق بررسی های کارشناسان و تهیه کنندگان طرح توجیهی احداث سردخانه، این طرح از فرصت های اقتصادی بسیار سودآور می باشد. نیاز همیشگی صنایع غذایی و صنایع کشاورزی به سردخانه ها به خودی خود منجر به بازدهی بسیار خوب سردخانه ها می شود. احداث سردخانه در کنار باغات، دامداری ها، کشتارگاه ها و کارخانه های مواد لبنی از توجیه پذیری اقتصادی بالایی برخوردار است.
ضمن این که سردخانه ها نیازمند سرمایه در گردش بالایی نیستند و با همان سرمایه ثابت اولیه و صرف هزینه های اجرایی می توان، کارمزد خوبی از باغداران، کشاورزان و کارخانه های مواد غذایی دریافت نمود.
تجهیزات مورد نیاز و اجزای سردخانه
تجهیز سردخانه و راه اندازی سیستم برودتی نیازمند تحقیقات گسترده و مشاوره های دقیق است. طرح توجیهی احداث سردخانه با معرفی تجهیزات لازم در این مورد نیز کمک کننده خواهد بود. به طور کلی تجهیزات و اجزای سردخانه را می توان به دو دسته دینامیک (تولید برودت) و استاتیک (حفظ برودت) تقسیم بندی نمود. تجهیزات مورد نیاز در سردخانه عبارتند از:
- کمپرسور سردخانه
- او اپراتور
- کندانسور سردخانه
- مخزن سپراتور
- مخزن ترموسیفون
- تابلو برق
- سیستم برق اضطراری
- سیستم پایپینگ
- ساندویچ پانل گالوانیزه
- درب مخصوص سردخانه
- قفسه های سردخانه
- پالت باکس ها
مزیت های طرح توجیهی احداث سردخانه چیست؟
در بالا ذکر کردیم که طرح توجیهی احداث سردخانه از مستندات مهم در پروسه اخذ مجوز تاسیس است؛ اما مزایای طرح توجیهی تنها محدود به اخذ مجوز نمی شود؛ بلکه شما برای دریافت تسهیلات بانکی نیز نیازمند بیزینس پلن خواهید بود. بیزینس پلن احداث سردخانه در سایت طرح مالی مطابق با آخرین استانداردهای بانکی تهیه می شود تا بتواند، در بانک ها نیز مورد استناد قرار گیرد.
افزون بر آن، طرح توجیهی از رموز موفقیت سرمایه گذاران در احداث سردخانه است زیرا تمامی اطلاعات مورد نیاز طرح را به صورت طبقه بندی شده در اختیار آنها قرار می دهد. سرمایه گذاران با مطالعه طرح توجیهی احداث سردخانه، پستی و بلندی های مسیر را دقیق تر مشاهده کرده و با فراغ بال در مسیر سرمایه گذاری گام بر می دارند. اطلاعات بیزینس پلن احداث سردخانه در حوزه های مالی، اقتصادی، فنی و اجرایی به سرمایه گذاران ارائه می گردد.
طرح توجیهی احداث سردخانه توسط چه کسانی نوشته می شود؟
حال که از مزایای طرح توجیهی صحبت کردیم، این سوال مطرح می شود که آیا خود سرمایه گذاران و یا افراد غیر متخصص می توانند، طرح توجیهی بنویسند؟ در پاسخ باید گفت، خیر. طرح توجیهی باید حتما توسط متخصصین واجد شرایط و کارشناسان این حوزه نوشته شود تا وجهه قانونی داشته باشد. شما می توانید، برای سفارش طرح توجیهی موفق، سایت طرح مالی را انتخاب کنید. نویسندگان طرح توجیهی احداث سردخانه در سایت طرح مالی، کارشناسان امور سرمایه گذاری و از مشاوران اعتباری و بانکی کشور هستند.