طرح توجیهی مرکز جراحی محدود (دی کلینیک)، ارائه دهنده برنامه ای کامل از حال و آینده طرح و توجیه پذیری پروژه می باشد. طرح توجیهی علاوه بر این که از ضروریات اخذ مجوز و وام است، اطلاعات ارزشمندی را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد. مرکز جراحی محدود، مرکزی است که در آن جراحی های کوچک و سرپایی انجام می گردد. در جراحی های محدود، برش های ایجاد شده در حین عمل جراحی، اندک و کوچک بوده و بیمار می تواند، تنها پس از چند ساعت از مرکز جراحی مرخص شود.
هدف از تاسیس مراکز جراحی محدود، صرفه جویی در هزینه های جراحی و هزینه های هتلینگ بیمارستانی به علت ترخیص سریعتر است. جراحان عمومی، متخصصین اورولوژی و مجاری ادراری، متخصصین زنان و زایمان، جراحان پلاستیک، متخصصان گوش و حلق و بینی، متخصصین چشم و … می توانند، برخی از عمل های جراحی خود را در مرکز جراحی محدود انجام دهند. تاسیس یک مرکز جراحی محدود مستلزم ضوابط و دستورالعمل های وزارت بهداشت است. طرح توجیهی مرکز جراحی محدود مطابق با ضوابط آیین نامه مراکز جراحی محدود تهیه می گردد.
مراکز جراحی محدود مجاز به انجام چه عمل هایی می باشند؟
مراکز جراحی محدود می توانند، هر دو نوع عمل های جراحی مینور و ماژور را انجام دهند. جراحی مینور، جراحی های با بی حسی موضعی بوده و جراحی های ماژور نیز با بیهوشی انجام می گردند. دی کلینیک ها معمولا در فضایی کوچکتر از بیمارستان ها احداث می شوند. انجام شماری از عمل های جراحی که ترخیص بیمار در کمتر از 24 ساعت صورت می گیرد، در این مراکز امکان پذیر است. در این مراکز نباید عمل های جراحی سنگین بخصوص در حوزه قلب و عروق، مغز و اعصاب و … انجام گردد.
جراحی بیمارانی که نیاز به خدمات ICU و CCU دارند، در مراکز جراحی محدود مجاز نیست. جراحی هایی که بیش از 4 ساعت طول می کشند یا نیاز به تزریق خون دارند، نباید در مراکز جراحی محدود انجام شوند. همچنین جراحی نوزادان زیر سه ماه و یا اطفال، بدون تجهیزات مناسب در مرکز جراحی محدود امکان پذیر نمی باشد.
چشم انداز سرمایه گذاری در تاسیس مرکز جراحی محدود
تهیه کنندگان طرح توجیهی مرکز جراحی محدود علاوه بر آنالیز شرایط حال حاضر پروژه، آینده طرح را نیز بررسی می کنند. کارشناسان، چشم انداز پیش روی این طرح را مثبت ارزیابی کرده اند، چرا که مراکز جراحی محدود، دسترسی سریعتر بیماران و پزشکان را به عمل های جراحی فراهم می کنند. عمل های جراحی در این مراکز بدون فوت وقت انجام شده و بیمار به سرعت ترخیص می شود.
بررسی آمار نشان می دهد، اقبال مردم به استفاده از خدمات مراکز جراحی محدود رو به افزایش است و بیماران ترجیح می دهند به جای شلوغی و ازدحام بیمارستان ها، مراکز جراحی محدود را برای انجام عمل های جراحی خود انتخاب کنند.
متقاضیان تاسیس مرکز جراحی محدود باید چه شرایطی داشته باشند؟
طبق آیین نامه و طرح توجیهی مرکز جراحی محدود، اجازه تاسیس این مراکز به شرکت های تعاونی خدمات بهداشتی و درمانی داده می شود. بدین منظور لازم است، حداقل یکی از اعضای شرکت دارای تخصص از گروه های بیهوشی و یا جراحی باشد. تنها شخصی به عنوان موسس مرکز جراحی محدود انتخاب می شود که صلاحیت او مورد تایید کمیسیون قانونی دانشگاه علوم پزشکی قرار گیرد. موسس و مسئولین فنی مرکز جراحی محدود موظف هستند، اطلاعات مورد نیاز کارشناسان وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی را در اختیار آنها قرار دهند.
مراحل اخذ مجوز تاسیس مرکز جراحی محدود
سرمایه گذارانی که قصد تاسیس مرکز جراحی محدود و بهره برداری از آن را دارند، باید در ابتدا موافقت اصولی از وزارت بهداشت دریافت نمایند. بدین منظور متقاضیان باید درخواست خود را به همراه مدرک مورد نیاز، تسلیم معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مربوطه کنند. سپس در صورت تاییدیه مدارک، موافقت اصولی از طرف سازمان فوق برای متقاضی صادر می گردد. پس از اخذ موافقت اصولی، سرمایه گذاران باید مدارکی چون طرح توجیهی مرکز جراحی محدود، مدارک ملک و نقشه های ساختمان را ارائه کنند.
مرحله بعدی، احداث ساختمان مرکز جراحی محدود و یا بازسازی آن می باشد. در نهایت پس از خریداری تجهیزات، معرفی لیست پرسنل، ارائه سند مالکیت یا اجاره نامه ملک و سایر مدارک درخواستی، پروانه بهره برداری برای مرکز جراحی محدود صادر می گردد.
شرایط ساختمانی و تجهیزاتی موردنیاز
همان طور که در طرح توجیهی مرکز جراحی محدود نیز به تفصیل شرح داده می شود، ساختمان و تجهیزات مرکز جراحی محدود باید استانداردهای خاصی داشته باشند، در غیر این صورت پروانه بهره برداری برای مرکز صادر نخواهد شد. حداقل زیربنای ساختمان مرکز جراحی محدود در شهرهای بالای یک میلیون نفر برابر با 500 متر مربع و در سایر شهرستان ها برابر با 400 مترمربع در نظر گرفته می شود. در صورتی که ساختمان در چند طبقه احداث شود، باید مجهز به آسانسور حمل بیمار باشد.
از آن جا که مراکز جراحی محدود فقط می توانند، جراحی های سرپایی و ساده انجام دهند، حداکثر 10 تخت بستری برای آنها کافی خواهد بود که در سه اتاق جای گذاری می گردند. برای مراکز جراحی تک تخصصی، یک اتاق عمل و برای مراکز چند تخصصی حداقل 2 اتاق عمل مورد نیاز است. همچنین مرکز جراحی محدود باید به حداقل 1 آمبولانس مجهز باشد.
حداقل فضاهای مورد نیاز در مرکز جراحی محدود
طرح توجیهی مرکز جراحی محدود، حداقل فضاهای موجود در مرکز را طبق ابلاغیه وزارت بهداشت به صورت زیر تعریف می کند:
- واحد پذیرش
- بخش بایگانی مدارک
- اتاق مسئول فنی و مدیریت
- اتاق معاینه
- اتاق عمل
- واحد ریکاوری
- اتاق های بستری
- اتاق تریتمنت
- آزمایشگاه
- اتاق CPR و CSR
- اتاق استریل
- انبار
- فضاهای مخصوص استراحت و …
برآوردهای مالی طرح توجیهی مرکز جراحی محدود
طرح توجیهی مرکز جراحی محدود علاوه بر ارائه اطلاعات فنی و عملیاتی، شاخص های مالی پروژه چون سرمایه اولیه، هزینه ها و سود طرح را نیز برآورد می کند. سرمایه ثابت برای ساخت ساختمان مرکز جراحی، خریداری تجهیزات مورد نیاز و تامین زیرساخت های پروژه صرف می شود. مراکز جراحی محدود علاوه بر سرمایه ثابت نیازمند سرمایه درگردش نیز هستند که مختص خریداری داروها، مواد بیهوشی، گان و ست های یکبار مصرف و ابزارهای مصرفی می باشد.
هزینه های اجرایی طرح نیز شامل هزینه نیروی انسانی، هزینه حامل های انرژی، هزینه تعمیر و نگهداری تجهیزات، هزینه های اداری و … هستند که در بیزینس پلن مرکز جراحی محدود توسط کارشناسان سایت طرح مالی با ارقام روز مشخص می شوند. مقدار هزینه ها و میزان سرمایه اولیه به مقیاس طرح وابسته است. مراکز جراحی محدود تک تخصصی نسبت به مراکز جراحی محدود چند تخصصی به سرمایه اولیه کمتری نیاز دارند.
توجیه پذیری اقتصادی مرکز جراحی محدود
میزان سوددهی یک مرکز جراحی محدود به ظرفیت پذیرش بیمار وابسته است؛ اما به طور کلی کارشناسان و تهیه کنندگان طرح توجیهی مرکز جراحی محدود، سرمایه گذاری در این عرصه را سودآور می دانند. نرخ بازده داخلی برای مراکز جراحی محدود، حدود 40 درصد برآورد گردیده است که نشان از توجیه پذیری طرح دارد.
وجود پزشکان حاذق در ایران و انواع مراکز جراحی محدود در کشورمان باعث شده است که توریسم درمانی و گردشگری سلامت نیز رونق پیدا کند. به طوری که در حال حاضر، افراد بسیاری از کشورهای همسایه چون عراق، پاکستان و … برای انجام عمل های جراحی زیبایی و جراحی های سرپایی، مراکز جراحی محدود را در ایران انتخاب می کنند.
تجهیزات مورد نیاز در مرکز جراحی محدود
تجهیز مرکز جراحی محدود نیازمند بررسی های دقیق در حوزه قیمت و استانداردهای تجهیزاتی است. برخی از تجهیزات مورد نیاز که در طرح توجیهی مرکز جراحی محدود نیز معرفی می گردند، عبارتند از:
- ست کامل تخت و تجهیزات اتاق عمل
- تجهیزات بیهوشی
- تخت های بستری
- تخت های ریکاوری
- ویلچر
- برانکارد
- تجهیزات تخصصی عمل های زنان، بینی، چشم و …
- تجهیزات آزمایشگاه
- اتوکلاو
- آمبولانس
طرح توجیهی مرکز جراحی محدود چه مزایایی دارد؟
بالا گفتیم که طرح توجیهی مرکز جراحی محدود از مستندات بسیار مهم در پروسه اخذ مجوز است. اما مزایای طرح توجیهی تنها محدود به این مورد نیست، بلکه اخذ تسهیلات بانکی نیز با ارائه بیزینس پلن مرکز جراحی محدود به بانک امکان پذیر می شود.
جدا از بحث ضرورت ارائه طرح توجیهی در پروسه اخذ وام و مجوز، این گزارش نقش بسیار مهمی را در مسیر سرمایه گذاری ایفا می کند. بیزینس پلن مرکز جراحی محدود، تمامی ابهامات سرمایه گذاران را در طراحی و اجرای این پروژه برطرف می کند. طرح توجیهی، اطلاعات عملیاتی و دانش فنی طرح را انتقال می دهد. برآورد شاخص های مالی نیز به صورت تیزبینانه و با ارقام روز در طرح توجیهی صورت می پذیرد. به طور کلی طرح توجیهی آنالیز می کند که آیا ایده شما قابلیت اجرایی شدن دارد یا خیر.
سفارش طرح توجیهی
تهیه و تنظیم طرح توجیهی مرکز جراحی محدود تنها در تخصص کارشناسان و متخصصان امور سرمایه گذاری و بانکی است. از آن جا که طرح توجیهی از مدارک مهم برای اخذ مجوز است، باید مطابق با آخرین ضوابط و آیین نامه های سازمانی تهیه گردد تا بتواند، اطلاعات طرح را به درستی بازتاب دهد. کارشناسان سایت طرح مالی با تجربه بالا و اطلاع کامل از استانداردهای بانکی و دستورالعمل های سازمانی، طرح توجیهی را به بهترین شکل ممکن تهیه می کنند.