طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی، گزارشی از مطالعات امکان سنجی و توجیه پذیری پروژه است که به منظور کمک به سرمایه گذاران در راه اندازی طرح نوشته می شود. تسهیل پروسه اخذ مجوز و وام نیز از ضروریات تنظیم طرح توجیهی می باشد.
روزانه تعداد زیادی از مردم در جاده های برون شهری کشور به منظور سفرهای تفریحی، زیارتی، اداری یا جابجایی بار تردد می کنند. در زمان های گذشته، کاروانسراها محلی برای استراحت مسافران و تیمار اسب ها بودند. به مرور با توسعه شبکه های جاده ای، کاروانسراها جای خود را به مجتمع های بین راهی دادند. امروزه مجتمع های خدمات رفاهی بزرگ و مجهزی در جاده های کشور احداث شده و مسافران بسیاری را جذب خود می کنند.
تاسیس یک مجتمع خدمات رفاهی نیازمند جمع آوری اطلاعات در خصوص قلمرو سنجی، برآوردهای مالی و اطلاعات فنی طرح است. طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی، تمامی اطلاعات مورد نیاز سرمایه گذاران را برای احداث این پروژه در اختیار آنها قرار می دهد.
مجتمع های خدمات رفاهی چه مزایایی دارند؟
مجتمع های خدمات رفاهی با متمرکز سازی امکانات در یک مکان از توقف های بیهوده مسافران در طول جاده جلوگیری کرده و موجبات آرامش مسافران و رانندگان را فراهم می آورند. بدین ترتیب مسافران علاوه بر استراحت می توانند، به خدمات گوناگون به سرعت و سهولت دسترسی پیدا کنند.
کیفیت خدمات دهی به مسافران در مجتمع های خدمات رفاهی به مراتب بالاتر از توقفگاه های بین راهی قدیمی است. محیط پاکیزه، محوطه سازی زیبا و استفاده از تجهیزات به روز از خصوصیات مجتمع های خدمات رفاهی می باشد. کاهش مزاحمت های ترافیکی، جلوگیری از تصادفات جاده ای و روان سازی حرکت خودروها در جاده ها نیز از مزایای غیر قابل انکار مجتمع های خدمات رفاهی است.
مجتمع خدمات رفاهی از چه بخش های تشکیل می شود؟
طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی با توجه به مقیاس پروژه و میزان سرمایه گذاری اولیه، بخش های موجود در مجتمع را نیز معرفی می کند. یک مجتمع خدمات رفاهی می تواند، شامل قسمت های زیر باشد:
- ساختمان اداری و دفتری
- پارکینگ و محل پارک خودروها
- پمپ بنزین و پمپ گاز
- فضای سبز و محوطه بازی کودکان
- رستوران، سفره خانه و کافی شاپ
- فضاهای تجاری شامل فروشگاه ها و مغازه های سوغات، مواد غذایی و …
- آلاچیق ها و فضاهای مخصوص استراحت
- مسجد، نمازخانه و وضوخانه
- سرویس بهداشتی
- تعمیرگاه های خودروهای سبک و سنگین
چشم اندازهای سرمایه گذاری در احداث مجتمع خدمات رفاهی
با افزایش علاقه مندی های مردم به سفرهای برون شهری و توسعه حمل و نقل جاده ای و ترانزیت، مجتمع های خدمات رفاهی مورد توجه ویژه قرار گرفته اند. کارشناسان با بررسی دورنمای پروژه در طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی، آینده خوبی را برای این طرح ارزیابی کرده اند. چرا که استفاده از خدمات مجتمع های رفاهی، روندی صعودی از خود نشان می دهد.
مجتمع های خدمات رفاهی در فضاهای باز احداث می شوند بنابراین امکان توسعه مجتمع در سال های آینده نیز وجود دارد. افزون بر آن اخذ جواز ساخت در این پروژه ها با سهولت و سرعت بیشتری انجام می گردد.
مراحل راه اندازی مجتمع خدمات رفاهی به چه صورت است؟
اولین گام برای احداث یک مجتمع خدمات رفاهی، یافت مکان مناسب برای ساخت این مجتمع است. مجتمع های رفاهی بهتر است، با فاصله های مشخص از هم در کنار جاده های برون شهری ساخته شوند. توصیه می گردد، جاده هایی که تردد در آنها بیشتر است را برای ساخت مجتمع رفاهی انتخاب کنید. پس از انتخاب محل طرح، نوبت به طراحی اولیه مجتمع و فضاسازی آن می رسد.
اخذ مجوز از سازمان های مربوطه نیز از مراحل بسیار مهم برای راه اندازی مجتمع خدمات رفاهی است. پس از اخذ تاییدیه های لازم، نوبت به ساخت مجتمع می رسد. در نهایت مجتمع رفاهی تجهیز شده و به مرحله بهره برداری می رسد.
چگونه مجوز تاسیس مجتمع خدمات رفاهی را اخذ کنیم؟
سرمایه گذاران برای اخذ مجوز مجتمع خدمات رفاهی باید به اداره کل حمل و نقل پایانه های استان وابسته به وزارت راه و شهرسازی مراجعه نمایند. گفتنی است، در برخی موارد خاص، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز متولی صدور مجوز برای احداث مجتمع خدمات رفاهی خواهد بود. اخذ موافقت اصولی با مراجعه متقاضی به اداره کل حمل و نقل پایانه های استان و معرفی زمین مورد نظر آغاز می گردد. سپس زمین توسط کمیته مکان یابی مورد بررسی قرار می گیرد.
پس از تایید کمیته فوق، در این مرحله، متقاضی باید سایر مدارک پروژه چون طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی، مدارک هویتی و مدارک مربوط به زمین را ارائه دهد تا موافقت اصولی صادر شود. سرمایه گذار باید پس از اخذ موافقت اصولی، استعلامات مشخص از سازمان های ذیربط را تهیه نموده و با ارائه نقشه های جانمایی، مجوز ساخت دریافت نماید. در نهایت پس از پایان عملیات ساختمانی مجتمع، پروانه بهره برداری صادر می گردد.
بررسی ضوابط احداث مجتمع خدمات رفاهی
طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی در سایت طرح مالی، مطابق با ضوابط و استانداردهای سازمانی تهیه می گردد. یکی از ضوابط سازمانی، رعایت فاصله استاندارد بین مجتمع های رفاهی بین راهی است. این فاصله حداقل 20 کیلومتر در آزادراه ها، 30 کیلومتر در بزرگراه ها و 40 کیلومتر در جاده های دیگر تعریف شده است. در ضمن مجتمع رفاهی باید حداقل 800 متر از دور برگردان ها و تقاطع های مهم فاصله داشته باشد.
احداث مجتمع های خدمات رفاهی بین دو باند جاده ممنوع است زیرا موجب آشفتگی در حریم جاده ها می شود. حداقل مساحتی که برای زمین مجتمع رفاهی در نظر گرفته می شود، بسته به درجه بندی مجتمع متفاوت خواهد بود. مجتمع های رفاهی از درجه 1 تا درجه 4، گروه بندی می شوند. حداقل مساحت برای مجتمع رفاهی درجه 1 برابر با 60 مترمربع و درجه 4 برابر با 10 هزار مترمربع تعریف شده است.
تجزیه و تحلیل های مالی توسط طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی
احداث مجتمع رفاهی نیازمند سرمایه ثابت، سرمایه درگردش و صرف هزینه های مختلف است. سرمایه ثابت برای ساخت ساختمان های مجتمع، فضاسازی، خرید تجهیزات و راه اندازی تاسیسات در نظر گرفته می شود. شما همچنین نیازمند سرمایه درگردش هستید، این بودجه مختص خرید مواد اولیه و مواد غذایی رستوران، سفره خانه و کافی شاپ، مواد مصرفی بهداشتی و مواد مصرفی اداری می باشد.
راه اندازی مجتمع رفاهی تنها محدود به سرمایه اولیه نیست، بلکه هزینه هایی نیز در این بین وجود دارند. طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی، تمامی هزینه های اولیه طرح شامل هزینه زمین و هزینه های اجرایی طرح شامل هزینه نیروی انسانی، هزینه های مصرف انرژی و … را با نرخ روز برآورد می کند.
میزان سودآوری مجتمع خدمات رفاهی
محاسبه سود مجتمع خدمات رفاهی از کسر هزینه ها و همچنین استهلاک تجهیزات از درآمد بخش های مختلف به دست می آید. واضح است که هر چقدر تعداد بخش های فعال در مجتمع بیشتر باشد، میزان سود بالاتر خواهد بود. ضمن این که درجه بندی خدمات رفاهی نیز در نرخ خدمات ارائه شده توسط مجتمع و سوددهی طرح نقش دارد. در بدبینانه ترین حالت ممکن، سود حاصل از این سرمایه گذاری توسط کارشناسان طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی، 25 درصد پیش بینی شده است.
بررسی توجیه پذیری اقتصادی مجتمع خدمات رفاهی
طبق بررسی های کارشناسان در طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی، این پروژه از لحاظ اقتصادی بسیار رضایت بخش خواهد بود. راه اندازی یک مجتمع رفاهی بین راهی نیازمند سرمایه اولیه بزرگی است، ولی در عوض سوددهی بسیار خوبی دارد. مجتمع رفاهی متشکل از بخش های متعدد است که هر کدام موجب درآمدزایی جداگانه می گردند. ضمن این که زمین مجتمع های رفاهی ارزان است زیرا خارج از شهر قرار دارد که این موضوع به نوبه خود موجب کاهش هزینه های اولیه می گردد.
تجهیزات و زیرساخت های مجتمع خدمات رفاهی
طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی بسته به درجه بندی مجتمع، مقیاس طرح و تعداد بخش های مجتمع، تجهیزات مورد نیاز را معرفی می کند. تجهیزات مجتمع های خدمات رفاهی عبارتند از:
- تجهیزات جایگاه سوخت
- تجهیزات رستوران و کافی شاپ
- تجهیزات فروشگاهی
- سیستم دوربین مداربسته
- تجهیزات اطفاء حریق
- وسایل بازی کودکان
- تجهیزات نظافتی
طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی چه تاثیری در موفقیت شما دارد؟
همانطور که در بالا ذکر کردیم، طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی از مستندات مهم در پروسه اخذ مجوز از اداره راه و حمل و نقل جاده ای است. اما مزایای طرح توجیهی تنها محدود به این مورد نمی شود. تنظیم بیزینس پلن مجتمع خدمات رفاهی در اخذ تسهیلات بانکی نیز ضرورت دارد و باید به بانک عامل ارائه گردد.
افزون بر آن طرح توجیهی به مثابه مشاوری توانمند، سرمایه گذاران را در هر مرحله از پروژه از طراحی گرفته تا اخذ مجوز و پیاده سازی طرح یاری می کند. ارائه اطلاعات فنی، برآورد شاخص های مالی و بررسی چشم انداز آینده طرح در دستور کار کارشناسان طرح توجیهی قرار دارد.
آیا طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی حتما باید توسط متخصصین نوشته شود؟
احداث مجتمع خدمات رفاهی مستلزم رعایت ضوابط خاصی است که توسط اداره کل راه و شهرسازی وضع می گردد. از این رو طرح توجیهی باید دقیقا مطابق با این ضوابط نوشته شده و به صورت تخصصی، توجیه پذیری پروژه را نزد سازمان فوق اثبات نماید.
توضیح این که سازمان های متولی صدور مجوز، تنها طرح توجیهی را پذیرش می کنند که توسط افراد واجد شرایط و متخصصین امور سرمایه گذاری نوشته شود. سایت طرح مالی، متشکل از کارشناسان و طرح توجیهی نویسان زبده است که طرح توجیهی مجتمع خدمات رفاهی را با اطلاعات تخصصی و به روز نگارش می کنند.